DetaliiVasele din fonta sunt sanatoase pentru gatit, durabile si avantajoase pe termen lung. Intrucat fonta are capacitate calorica mare, iar caldura inmagazinata se distribuie timp indelungat catre preparat, in mod constant si uniform.
Mancarea capata astfel un gust delicios.
Vasele din fonta devin mai bune pe masura ce sunt folosite, intrucat absorb treptat grasimea in suprafata lor poroasa.
Gatitul in vase de fonta OTI este sanatos si ecologic.
Veti putea gati in ele preparate traditionale cu gustul de odinioara.
Pregatirea vasului din fonta pura: asezonareaInainte de prima utilizare, spalati vasul in apa fierbinte cu detergent de vase, clatiti-l si uscati-l. Ungeti vasul, pe toate partile (interior, exterior, manere), cu un strat de ulei vegetal si introduceti-l in cuptor cu fata in jos, pe o tava (de preferat cu folie din aluminiu pentru a aduna grasimea ce se va scurge), la cea mai inalta temperatura, timp de o ora. Opriti apoi cuptorul si lasati vasul sa se raceasca, in interior. Se va forma un strat protector care va impiedica ruginirea vasului si lipirea mancarii. O astfel de pregatire (asezonare) trebuie repetata periodic, mai exact cand vasul isi pierde antiaderenta.
Intretinerea si depozitarea vasului din fontaRecomandam ungerea vasului cu ulei vegetal inainte de fiecare depozitare. Daca vasul are capac, nu il depozitati inchis, pentru a se putea ventila.<BR>Indepartarea ruginii (perfect normala la un vas din fonta pura)Incalziti vasul si frecati folosind partea aspra a unui burete. Daca rugina persista, scufundati vasul intr-o solutie (50% apa, 50% otet) si apoi curatati din nou.Puteti incerca curatarea vasului ruginit si cu un cartof. Taiati un cartof in doua, apoi frecati cu partea taiata a cartofului.Dupa indepartarea ruginii se impune un nou proces de asezonare.